Noc w Browarze – instalacje, pokazy filmów, zwiedzanie – Perła Browary Lubelskie S.A, Paweł Adamiec, Bernard Kiedrowski, Grzegorz Szczepaniak, Magda Kowalczyk | ZAPISY NA CZĘŚĆ WYDARZEŃ WKRÓTCE
Informacje praktyczne
Kiedy: 3/4 czerwca, 19.00–2.00
Gdzie: Perła – Browary Lubelskie S.A., ul. Bernardyńska 15
Wstęp wolny
PROGRAM
19.00–21.00 – Zwiedzanie Warzelni – wstęp wolny
Zwiedzanie Podziemi Browaru (wymagane wejściówki!)
Kiedy: 19.00–01.30. Wejścia co 30 minut o godz. 19.00, 19.30, 20.00, 20.30, 21.00, 21.30, 22.00, 22.30, 23.00, 23.30, 00.00, 00.30
Wstęp: Obowiązują zapisy – 12 grup po 16 miejsc. ZAPISY WKRÓTCE. Dzieci do lat 6 nie potrzebują wejściówek, dzieci powyżej 6. roku życia muszą mieć odrębną wejściówkę.
Prosimy zwrócić uwagę, że w Podziemiach panuje wilgoć, jest ciemno oraz znajdują się tam schody. Ponadto temperatura latem jest znacznie niższa niż na zewnątrz i utrzymuje się na poziomie 8-10 stopni. Zalecamy zatem zabranie czegoś z długim rękawem. Zwiedzanie trwa około godziny (60 minut).
Browar Perła przy ulicy Bernardyńskiej to zabytek lubelskiego przemysłu – zmodernizowany dawny klasztor i kościół Ojców Reformatów, w którym w latach 1846–2001 produkowano piwo. W 2014 roku, chcąc tchnąć nowe życie w pomieszczenia poprodukcyjne, udostępniono Podziemia Browaru Perła do zwiedzania. Podróżując po ich zakamarkach można poznać bogatą historię tego miejsca, wydarzenia i postaci z nim związane oraz dowiedzieć się, jak przebiega proces produkcji i z jakich składników powstaje piwo.
Wymagana rezerwacja wejściówek przez FORMULARZ | ZAPISY WKRÓTCE
Bottle green
Instalacja Pawła Adamca wykonana przez Słuchaczy SPPSS z kierunku florystyka. To zielona oaza pośród zabytkowej architektury Browaru. Przestrzeń odpoczynku wśród żywych zielonych roślin, niepowtarzalny mini ogród z huśtawką.
Autorzy i autorki: Paweł Adamiec, studenci z kierunku florystyka SPPSS
Punkt ogrodu
Niezwykłe puzzle przestrzenne, których nie da się ułożyć, natomiast gdy staniesz w odpowiedniej odległości, każdy kawałek układanki znajdzie się na swoim miejscu.
Autor: Bernard Kiedrowski
Wystawa obrazów „Bez nazwy”
W postindustrialnych wnętrzach zabytkowego Browaru Perła eksponowane będą prace Tomasza Żołnierkiewicza. Tomasz Żołnierkiewicz (1935–2018) – malarz, grafik, plakacista, profesor Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie. Był artystą wszechstronnym, uprawiał malarstwo olejne, grafikę, rysunek, akwarelę, gwasz, plakat. Szczególnie interesował się zagadnieniami formalnymi, tworzył abstrakcyjne płótna, pisane kompozycje letrystyczne, konstruktywistyczne, reliefowe oraz prace z obszaru taszyzmu. Jego geometryczne abstrakcje nawiązywały do kosmosu, ciał niebieskich, astrologii. Inspirował się także muzyką klasyczną (szczególnie Chopinem i Bachem), starając się przekładać język dźwięków na obraz. Pokaźny cykl stanowią obrazy pisane, w których artysta zapełniał całe połacie.
Instalacja „Ogród Piwowara”
Wejdź do świata dawnego placu manewrowego magazynów Browaru Perła. Miejsca, na którym jeszcze do 2001 roku odbywał się codzienny rozładunek surowców i załadunek gotowych wyrobów. Jeśli zmrużysz oczy, zobaczysz w wyobraźni ulotne obrazy pracujących browarników, usłyszysz stukot beczek i poczujesz zapach złotej ambrozji tworzonej z chmielu i słodu. Dziś przestrzeń placu porasta symetryczny ogród, który przenika wszędobylska i ekspansywna roślinność ruderalna. Ta „czwarta przyroda” spokojnie przerasta elementy planowanej roślinności, ale… tak ma być! Zarastanie widoczne jest tu na każdym kroku. Pokazuje nowy obraz zdrowego miasta.
Autor: Wojciech Januszczyk i zespół pracowni Krajobrazy, Fundacja Krajobrazy, Instytut Architektury Krajobrazu KUL na zlecenie Perła – Browary Lubelskie S.A.
Pokazy filmów
Przy rzece
Świt, gąszcz i sylwetki pracujących. Dźwięk ścinanych gałęzi. Miarowy rytm pracy robotników, którzy zajmują się regulacją brzegu Wisły. Po drugiej stronie rzeki powoli wyłania się Warszawa. Poetyckie zdjęcia, montaż i efekty dźwiękowe nawiązują do klasyki polskiego dokumentu.
reż. Magda Kowalczyk / Wajda School
Godziny pokazów:
21:15 – 21:30
00:00 – 00:15
„Ślimaki”
Francuzi są oburzeni! Co drugi ślimak na ich stole pochodzi z Polski. Przemysł ślimaczany kwitnie, a polscy hodowcy eksportują ślimaki nie tylko do Francji czy Włoch, lecz również podbijają Chiny i Japonię. Na fali popularności „złotego” ślimaczanego interesu dwaj przyjaciele, Andrzej i Konrad, postanawiają założyć własną hodowlę i zarobić miliony. W tajniki ślimaczanego świata wprowadza ich ekspert, Grzegorz Skalmowski znany jako „Ślimaczany Król”.
reż. Grzegorz Szczepaniak/ Wajda School
Godziny pokazów:
21:30 – 22:00
00:15 – 00:45